Жіноче виборче право у Швейцарії. Випуск #3-4/2016

        Ми звикли вважати Західну Європу прогресивною частиною світу, тому Вас, напевно, здивує той факт, що виборче право жінкам (право обирати та бути обраною) було надано в одній з найрозвинутіших країн Європи – Швейцарії –  лише у 1971 році. Перший референдум щодо надання жінкам дозволу висловлювати свою думку шляхом голосування був проведений у Швейцарії у 1959 році, однак більшість – 67% (чоловіків, звісно, адже жінки не мали права голосу) проголосувала проти. Тим не менше, у деяких кантонах (адміністративна одиниця Швейцарії) жінки отримали необхідну підтримку і змогли голосувати та бути обраними.                                                    

        На державному рівні жінки отримали виборче право лише у 1971 році – за це проголосували 66% чоловіків. У тому ж таки 1971 році у швейцарський парламент було обрано 11 жінок, що становило 5,5% від загальної кількості. Останнім напівкантоном у Швейцарії, який надав жінкам право голосувати та бути обраними на місцевому рівні був Аппенцелль-Іннерроден. Найупертішу адміністративну одиницю змогло переконати лише рішення федерального суду у 1991 році.                                         

        Першою країною (на той час британська колонія із самоуправлінням), яка дозволила жінкам мати право голосу на державному рівні у 1893 році стала Нова Зеландія. Право бути обраною було надано жінкам у цій країні у 1919 році.                            

       У 1906 році Фінляндія стала першою країною світу, яка одразу дозволила жінкам як обирати, так і бути обраними, і першою країною європейського континенту, яка надала жінкам право голосу. В Україні (у складі Російської імперії) жінки отримали виборче право у 1917 році, у США – у 1920 році, у Великобританії – у 1928 році. Однією з останніх країн на сьогодні, яка дозволила жінкам голосувати та бути обраними (лише на місцевих виборах, адже ця країна є абсолютною монархією) стала у 2015 році Саудівська Аравія.

       Нині виборче право може здатися смішним і непотрібним, але тоді, багато років тому, це означало, що світ нарешті визнав, що жінки і чоловіки – рівні, бодай у чомусь. І це був величезний крок.

       Зі святом, прекрасні створіння!

 

Джерела:

Вікіпедія: «Women's suffrage in Switzerland», «Timeline of women's suffrage», «Швейцарія», «Жіноче виборче право»

Інтернет-ресурс «History of Switzerland». Стаття «Switzerland's Long Way to Women's Right to Vote» (https://history-switzerland.geschichte-schweiz.ch/chronology-womens-right-vote-switzerland.html)

Фото: Pazit Polak (CC by 2.0)