Полювання, хутро та інші цікаві речі. Випуск #2

 Коли людина хоче вбити тигра, вона називає це спортом,

коли тигр хоче вбити її саму, людина називає це кровожерливістю.

Бернард Шоу

         Колись полювання було необхідністю. Та відтоді минуло так багато часу, що воно давно перетворилось на анахронізм. Тепер у ньому немає жодної потреби, у магазинах повно усілякого провіанту на будь-який смак і гаманець. Але воно чомусь продовжує існувати. Дехто тепер називає це «розвагою для справжніх чоловіків». Та справжності тут і близько немає. Вбити беззахисну тварину – це ви називаєте подвигом, на який здатен лише «справжній чоловік»? Низькі у нас стандарти…

          Моя думка – полювання треба заборонити. Так, людство продовжує вбивати тварин, щоб їсти м'ясо і це теж потребує вирішення, знаходження якоїсь альтернативи, бо ж це зовсім не гуманно. Людство без жодних проблем зможе прожити, не вживаючи м'ясо, бо швидше за все це просто звичка – їсти його. Більшість спокійненько їсть ковбаску на сніданок, обід і вечерю і не особливо замислюється, звідки вона взялася і що для цього довелося когось вбити. Але  у цьому і полягає принципова різниця між простим споживанням м’яса і полюванням. Якщо споживаючи м'ясо, ви не особливо задумуєтеся над його походженням, то йдучи на полювання, вбиваєте тварину свідомо. І якщо при цьому ми досі вважаємо себе гуманним суспільством, то у цьому наша велика помилка.                   

          Хочеться постріляти? Сходіть у тир. Хочеться пополювати? Що ж, тоді у мене є чудова пропозиція для справжніх чоловіків: залишайте рушницю вдома і  відправляйтеся полювати на звіра голими руками. Не подобається? Певно, що так. Але ж подумайте: якось несправедливо воно виходить – у вас рушниця, а у тварини лише кігті чи зуби, ну або там – роги. Та що тварина ними зробить, коли у вас вогнепальна зброя? А так все по-чесному. І якщо принесете після такого полювання додому здобич, а не лише своє виснажене тіло, то цілком справедливо можете вважати себе справжнім мисливцем. Удачі!          

             І тут я не можу не згадати про таку чудову річ, як хутряні шуби та інші вироби. Певно, вам відомо, що тваринок, з яких потім здирають шкурки, щоб якась пані змогла натягнути їх на себе у вигляді шуби, розводять спеціально для цієї мети. Тобто людина не вживає у їжу норок чи соболів. Їх розводять спеціально для виробництва шуб: знімають шкірку, а решту викидають як непотріб. І ми – добрі і милосердні?.. І який сенс у цих шубах. Ну так гарно, але й тільки. Взимку у нас не так вже й холодно – цілком можна і без соболиних шуб прожити. А до того ж, штучне хутро нічим не гірше: і виглядає чудово, і коштує менше, і ви не носите на собі шкірки безвинно вбитих тварин. Скільки переваг. Звичайно, не всі погодяться з цим і зможуть заперечити, мовляв, справжня шуба це як показник мого достатку, успіху, розкоші. Я вас прошу, ліпше знайдіть собі інші показники. Коли я бачу хутряну шубу, то думки про розкіш це останнє, що спадає мені на думку. Чомусь одразу згадуються бідолашні тваринки і процес перетворення їх у шубу. Брр-рр. А ще деякі люблять оздоблення у вигляді шкури тварини, лисиці, наприклад, де зберігається голова, точніше те, що від неї залишилось, і хвіст. Це що так гарно? Сумнівна прикраса я вам скажу. Хочеться перехреститися при її вигляді, хоч я і не прихильниця релігій.   

           Те саме я можу сказати про сумочки з крокодилової та зміїної шкір і килимів зі шкіри тигра. Абсолютно не розумію навіщо це потрібно. По-моєму, це демонстрація не розкоші, а кровожерливості і жорстокості по відношенню до тварин. Так, можливо, більшість і не замислюється звідки беруться ці «чудові» речі і просто носить їх на собі чи використовує у своєму інтер’єрі. Але це лише означає те, що якщо такі речі зникнуть з їхнього вжитку, вони не особливо засмутяться. Тому так важливо орієнтуватися не на більшість, а на здоровий глузд.

          Можна заперечити: ну що тут такого, ми ж не людей вбиваємо. Це так. Але воно не дуже від того далеко. А ще можна додати, мовляв, і у тваринному світі тварини вбивають одна одну. Воно то так. Але жодна тварина в світі не вбиває іншу, щоб натягти на себе її шкіру. Виходить, тварини добріші за людей? Коли хочемо підкреслити чиюсь жорстокість ми кажемо: «як бездушна тварина». Та здається, таке порівняння образливе для тварин. І до того ж, є дещо, що відрізняє нас від тварин – свідомий вибір. 

          Якщо тварина у своєму житті користується в основному лише інстинктами, то людина не лише ними, але і якимись поняттями культури, гуманності, поваги. Людина не сильніше за тварину фізично, але вона часто винахідливіша. І що ж виходить: за тисячоліття нашого розвитку ми нічому не навчились? Ми використовуємо нашу винахідливість, щоб образити тих, хто став слабшим за нас? Ми ратуємо за права людей, але до цих пір вбиваємо тварин заради розваги. На мою думку, по тому як у суспільстві ставляться до тварин, можна зробити висновок, яке це суспільство. Є та межа, яка розділяє необхідність і зловживання. Можливо, у кам’яному віці у людини не було іншої можливості вижити, ніж полювати на тварин заради м’яса, щоб харчуватися, і шкір, щоб зігрівати своє тіло. Але такої потреби у нас вже давно немає. А значить треба переглянути нашу взаємодію з природою, а точніше її використання.

         

Любімо природу, адже вона любить нас!

 

Запрошуємо Вас підписати нашу Петицію ЗА заборону звірогосподарств

(вирощування тварин задля отримання з них хутра) в Україні!

Петиція ТУТ

Як підписати Петицію :

1. Перейдіть, будь ласка, за посиланням, вказаним зверху.
2. Якщо Ви вже зареєстровані на сайті Avaaz.org, введіть свою електронну адресу в графу " Уже являетесь членом Avaaz? Введите Ваш e-mail и нажмите "Отправить", після цього натисніть " ОТПРАВИТЬ ". Ваш підпис буде враховано!
3. Якщо Ви не зареєстровані на сайті, будь ласка , заповніть форму "Вы здесь впервые? Пожалуйста, заполните форму". Необхідно вказати: ім'я, прізвище, електронну адресу, країну, а також поштовий індекс. Після цього натисніть "ОТПРАВИТЬ".
Все це займе у Вас не більше 3 хвилин, але цілком можливо, ви врятуєте мільйони тваринок!

Велике Вам спасибі! Ви робите цей світ кращим!

Сайт на підтримку Петиції