Китай - нова могутня супердержава? Випуск #3-4/2016

        Ми звикли вважати Китай другосортною державою (вони про нас теж невисокої думки). І це не дивно, беручи до уваги увесь той мотлох, який заполонив наш ринок від постільної білизни до автомобілів з грифом «Made in China»1. Але що насправді ми знаємо про Китай, що це за держава і чому у неї є всі шанси стати першою серед держав світу?                                                         

        Історія Китаю налічує вже шість тисячоліть, це одна з найпрадавніших цивілізацій. Але якби справа була тільки у віці, то й нехай. Споглядаючи сторінки історії та беручи до уваги сьогодення, можна визначити три кита, завдяки яким Китай може стати новою супердержавою.     

    

           Кит перший. Масштабність. Китай впродовж багатьох століть був державою могутньою та видною. А потім, на початку ХХ століття сталася революція, яка на довгі роки втягнула його у період роздробленості, невизначеності та громадянської війни. І здається, перетворившись з імперії на соціалістичну республіку, Китай зник зі світової імперії. Але, як виявляється, Китай, будь він хоч імперією, хоч комуністичним, ніколи не здається…

        Нині Китай займає третє місце в світі за площею та перше (подумайте лишень – перше!) в світі місце за кількістю населення. Любов до масштабів очевидна. Та взяти хоча б Великий китайський мур. Китай не звик вдовольнятися крихтами (на відміну від самих китайців) і якщо він знову стане могутньою державою, то про це знатиме увесь світ.                                      

        Якщо приклад з китайським муром не видається вам переконливим, то варто відповісти на одне просте питання: назва якої країни найчастіше зустрічається після слів «Made in…»2? Ну, звісно, це Китай. І йдеться не лише про пластиковий мотлох прямісінько з китайських фабрик. А й про виробничі потужності західних (європейських та американських) компаній, розташованих на гостинній китайській землі. Вмілі китайські руки (20 за ціною 13, як стверджував герой стрічки «Робота, що втекла» (Outsourced, 2006)) виробляють високоякісну електроніку, шиють для європейських брендів, друкують книги і… створюють власні бренди. Все частіше на полицях магазинів можна побачити не безіменний мотлох і не товари інших компаній, а товари саме китайських компаній, випущені під власною назвою. Товари вельми непоганої якості за вельми непогану ціну («20 за ціною 1» -  пам’ятаєте?). 

…вони невибагливі і легко приживаються будь-де, уміють створити собі дім усюди, куди занесе їх життя. Не за горами той час, коли вони непомітно заселять весь континент, своєю гостинністю, наївною усмішкою і безпосередністю вони підкупляють усіх. Нам тільки доведеться розвести руками і прийняти усе, як є.

Юлія Смаль «Китайський щоденник української мами»

        Кит другий. Жорсткість. Китайці – народ доволі жорсткий. Воно і зрозуміло, якщо взяти китайських правителів. Цинізм, жорсткість (можна навіть сказати – жорстокість), сила волі та разом з тим мудрість – мали бути неодмінними рисами китайського правителя будь-якої династії, інакше ти швидко опинявся у брухті життя і, цілком можливо, без голови. Втім, нічого надзвичайного у цьому немає, якщо подумати. Усі вищезгадані риси можна з легкістю приписати і будь-якому європейському правителю Середньовіччя. Інша річ, що китайці змогли зберегти ці риси у цілому народові.  

        Приклади, докази? Та будь ласка. У Китаю, напевно, найжорсткіше у світі законодавство стосовно тестування косметичної та іншої продукції на тваринах. Дбають про здоров’я співвітчизників? Можливо. Тільки чомусь виплачують їм одну з найнижчих заробітних плат у світі4.                                 

        Китайці роблять хутро навіть з котів та собак. Не вірите? Даремно. Ота хутряна оторочка на капюшоні вашої курточки – цілком можливо, вона зроблена з якогось брата нашого меншого. Загалом у Китаї, напевно, найгірше становище з таким аспектом суспільного життя, як захист прав тварин. Одне з останніх досягнень винахідливого китайського розуму – забавка у вигляді брелоків, наповнених спеціальною рідиною, а всередині – жива тваринка – маленька черепашка, рибка, ящірка. Вона кумедно ворушиться, а за кілька тижнів помирає… 

        Але не варто думати, що жорсткість (чи краще сказати – жорстокість) китайців стосується лише тварин. Згадати хоча б так звану «ніжку-лотос». Це така чудова китайська традиція, яка полягає у свідомій деформації жіночої стопи, болісного зменшення її розміру та форми з малих років. Дивно, але така форма стоп вважалася еталоном для жінок аристократичного походження, піднімала цінність жінки як потенційної нареченої, хоча ця традиція практично не залишала жінкам можливості самостійно ходити. Проіснувавши більше 10 століть, цей звичай у середині ХХ століття втратив своє значення. Але очевидно, що жорстокість у китайців в крові.

Великий китайський мур

      Варто згадати, що китайці без ентузіазму ставляться до такого винаходу, як центральне опалення. У південній частині Китаю ним не користуються взагалі, а між тим, середня зимова температура там становить близько 5°C. Додайте зарядку, яку багато китайців виконують щоранку, а ще вельми дієву традиційну китайську медицину і стане зрозуміло, що у китайців чималий потенціал для завоювання світу. Формула: жорсткість і витривалість помножена на 1,5 мільярди. Сумніви? Жодних.

         Кит третій. Винаходи. Папір, порох, компас, зубна щітка, шовк, феєрверк і навіть туалетний папір (ну що б ми робили без китайців!) – усе це та багато іншого винайшов цей древній народ. Але то було давно – скажете ви. І будете абсолютно праві. Сучасні китайські винаходи – це підробки. Почекайте сміятися. Подумайте лишень самі: мало хто в наш час згадає про якийсь там порох, але, напевно, кожен з нас тримав у руках китайську техніку, а надто – мобільні телефони.

          Існує так званий Захід – це країни Західної Європи, США та ще, може, Австралія. Це країни з високим рівнем життя. Але окрім них існує ще зо півтори сотні інших країн з дещо нижчим, та ба – навіть низьким рівнем життя. І чи кожен житель отакої от країни може дозволити собі купити новенький «iPhone» за 15 тисяч гривень? Інша річ китайська копія. Ну звичайно, це не оригінал і вигляд у нього може бути трошки не той і матеріал гірший, та якщо не придивлятися, то не відрізнити, а головне – ціна! Купити китайську копію можна у п’ять разів дешевше за оригінал! Недивно, що у китайських підробок така популярність!

          Китайці підробляють усе: брендовий одяг, взуття, модну техніку – усе, на що є попит у «Західному світі», але що можуть придбати собі одиниці за його межами.

[Китайці] пропонують іноземному партнерові першим висловлюватися з усіх питань і внести свої пропозиції. Самі ж утримуються давати конкретну інформацію. …Якщо переговори заходять у глухий кут, китайська сторона несподівано вносить нові пропозиції, що містять поступки. Прагнуть скористатись прорахунками партнерів. …Намагаються внести в остаточний варіант угоди вигідні для себе поправки.

     Йосип Гах «Етика ділового спілкування»

        Але не підробками єдиними. Навіть те, що китайці не підробляють, а просто випускають зі своїх фабрик, користується неабияким попитом. Слугувати прикладом може наша країна. У кожному місті, у кожній крамниці, у кожному супермаркеті ви знайдете безліч товарів китайського походження. Колготки, зошити, одяг, взуття, іграшки, постільна білизна – усе, чого душа бажає! І можна скільки завгодно розповідати, що якість у них не дуже, матеріал сумнівний, а термін використання короткий – це не спрацює. І на це є щонайменше дві причини. Перша: ціна. Так, якість, може, і не європейська, але ж і ціна не європейська. По кишені більшості українців. На відміну від товарів з гордою позначкою «Made in EU»5. Друга: нам нічим замінити цей китайський товар. Товари з т.з. розвинутих країн нам у більшості своїй недоступні через їхню вартість, а власна промисловість поки що слабка. Особливо це стосується легкої промисловості. Одяг просто жахливий, зшитий, певно, ще за радянськими викрійками. Не модний, не надто зручний. А як згадаєш про вітчизняні колготки, то хочеться схопитися за голову і бігти кудись далеко в ліс.

        Нам потрібен час. І віра у себе. Як і багатьом іншим країнам. А поки те, та се, китайські винаходи, посуд і колготки вільно крокують світом.

         Як бачимо, у китайців є всі шанси стати новою супердержавою. І це не питання далекого майбутнього – це відбувається просто зараз. Чи варто нам боятися? Думаю, ні. Нам варто займатися власними справами. У нас є свої переваги, свої сильні сторони. Ми – сильна держава. Нам просто потрібен час і віра у себе.


1 Зроблено в Китаї (англ.).

2 Зроблено в… (англ.)

3 «20 за ціною 1» - мається на увазі співвідношення розміру оплати праці у США та Китаї. Якщо в Америці працівник отримує 10 000 доларів, то в Китаї за таку ж працю у 20 разів менше.

4 У Китаї дуже великий розрив заробітних плат у різних галузях, подекуди різниця сягає 3000%. Найнижчу зарплату отримують селяни та вихідці з села, хоча саме їхня праця забезпечує половину усього ВВП держави.

5 Зроблено в ЄС (Європейському Союзі) (англ.)

Цитати з видань:

Смаль Ю. Китайський щоденник української мами: збірка оповідань, серія «Відкритий світ», Юлія Смаль. – К.: Вид. група КМ-БУКС, 2016. – 224с.

Гах Й.М. Етика ділового спілкування. Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 160 с.