День у музеї. Випуск #2

Музей «Канів від давнини до сучасності»

   

   Минали віки, тисячоліття…

В епоху пізнього палеоліту людина вперше з’являється на

території Канівщини, про що свідчать знахідки

стоянок первісних людей…

              Це був також час зародження первісних вірувань.     

Цитата з експозиційї музею

        Історичний музей носить сучасну назву - «Канів від давнини до сучасності». В ньому зібрані такі цікаві експонати! Мимоволі занурюєшся у далекі історичні часи, в історію, яка тут оживає.

       Музей був створений у 1991 році, а у 2008 році відійшов до складу Шевченківського національного заповідника на правах науково-дослідного відділу. Цікавою є сама й будівля, у якій він розташований. Це пам’ятка містобудування кінця ХІХ - початку ХХ століття, яка у 1992 році була внесена до реєстру «Зводу пам’яток України».

         Назва музею говорить сама за себе Тут ви зможете познайомитися поближче зі славним минулим Канева. Нині у музеї зберігається більше 11,5 тисяч експонатів. Це стародавні знаряддя праці, посуд, прикраси… Їх було знайдено в результаті археологічних розкопок на Канівщині. Однак це не все. Тут можна ознайомитися з документами різних років. Грамоти, свідоцтва, фотографії, пожовклі від часу… Вони одразу непомітно переносять у свою історичну добу, запрошуючи нехай і до уявної подорожі в минуле.

       Цікавість представляють не тільки експонати, а й діяльність установи. Тут ні на мить не припиняється науково-дослідна робота, проводяться виставки й майстер-класи для дітей та дорослих. Особлива увага у науково-дослідній та виставковій роботі приділяється таким історичним подіям, як Голодомор 1932-33 років та Друга світова війна 1941-45 років.

         Адреса та графік роботи:

         Музей «Канів від давнини до сучасності», м. Канів, вул. Леніна, 15. Тел. (04736) 3-23-41

         Музей працює щодня з 8.15 години до 16.30 години. Вихідний день – понеділок.

         Як дістатися:

         Ідучи або їдучи з центру міста (орієнтир – міський будинок культури – колишній кінотеатр), минайте будівлю «Укрпошти» і за нею, біля ресторану «Старий Канів», повертайте ліворуч. І ось ви вже біля музею!    

       Щоб дістатися до музею з Соборної площі, треба проїхати або пройти від неї вниз, в напрямку до центру міста. Орієнтиром може бути двоповерхова будівля ресторану «Родень», яка буде від вас по ліву руку. Минаєте її і далі не звертаєте ліворуч по головній дорозі, а їдете або йдете прямо, повз згаданий вище ресторан «Старий Канів». Музей розміщується прямо за ним. Приємного відвідування!

         Поблизу знаходяться:

       Пам’ятник «Чорнобиль – біль наш довічний», стара будівля музичної школи (поч. ХХ ст.), будівля ресторану «Родень», старий універмаг.