Цирки і зоопарки. Випуск #7-8/2016

      

Найсумніше шоу а Землі!

Звільніть диких тварин з цирку!

Ешлі і Пудсі для РЕТА

     Можливо, ви любите цирки і зоопарки, але мені особисто все це не подобається. Коли я востаннє була на цирковій виставі, то ніякого захоплення у мене номери з тваринами не викликали. Скоріше жалість. Мені шкода цих бідолашних худих тварин, яких дресирують для того, щоб повеселити публіку. Самі себе дресируйте, коли вам так весело, навіщо ж знущатися над тваринами? Ви бачите їх продовж години на сцені, решту ж часу вони живуть у клітках, відірвані від природних умов. Часто з ними поводяться жорстко, адже за них нікому заступитися. І мене це не радує. Я не розумію навіщо це потрібно. Люди можуть обійтися і без тварин у своїх виставах. Ну от, наприклад, всесвітньо відомий канадський цирк «Cirque de Soleil», який не використовує у своїх виставах тварин – їх ролі за потреби грають люди. Він славиться своїми яскравими феєричними шоу. І що він менш відомий за інший? Ні, навіть навпаки. Я за те, щоб такими стали усі цирки. Годі вже знущатися над тваринами, їм від нас і так вже дісталося. 

         Зоопарки. Це річ взагалі «чудова». Сумнівна це насолода – дивитися на обдертих тварин у клітках і загородях. Та й вони там ні живі, ні мертві. Навіщо потрібні зоопарки? Щоб показувати діткам екзотичних тварин? Показуйте на картинках. Це знущання над тваринами: ми забираємо їх з природного середовища, позбавляємо свободи, закриваємо у клітки і радіємо, які ми винахідливі. І заради чого усе це? Чи думали ви коли-небудь як почуваються тварини? Чи подобається їм це? А що якщо якби такий цирк чи зоопарк влаштували з нас тварини? Посадили б у клітки і тикали лапами: гляди, які смішні ці люди! О, то ми б одразу б їх повбивали, звинувативши у жорстокості! Але коли ми самі чинимо так по відношенню до «братів наших менших», то це й нічого, не жорстоко. Людина повинна жити у гармонійній взаємодії з природою, вона не її король, а її частина.

Бойкотуйте цирк!

Як і задумано природою, дозволимо їм бути вільними!

Дженсен Еклз для РЕТА

      Куди кращі у цьому плані національні природоохоронні парки чи заповідники. Це річ справді потрібна. Так ми захищаємо тварин від промислу на них, зберігаємо їх природні умови існування. Разючий контраст із зоопарками. До того ж, у природні парки часто пускають на екскурсії, тож ви можете побачити всіх тих екзотичних тварин, не запираючи їх у клітки. Тут скоріше ви, немов у клітці, у своєму автомобілі. По-моєму, так справедливіше, адже це ви хочете подивитися на тварин, а не вони на вас.

       Не можу й не згадати про дельфінарії і тому подібне. Знову ж таки, тварин тримають у неволі. Звісно ж, дельфіни дуже милі створіння і легко йдуть на контакт із людиною, а ми цим і користуємось. І знову ж таки, дельфіни беруть участь у розважальних програмах для людей. Невже це так весело? Чи не пора вже нам полишити ці сумнівні розваги і проявити трохи любові і поваги до тварин? Думаю, нам потрібно почати ставитися до тварин з більшою увагою і почати із закриття зоопарків і змінити циркові вистави таким чином, щоб участь у них брали лише люди. Ми нічого не втратимо, але наша турбота про природу піде нам на користь. От побачите!:)