Перчик. Випуск #9
Всі ми знайомі з перцем, бачили його не раз і куштували. Та мало хто з нас уявляє, наскільки різноманітний цей продукт. Солодкий болгарський, гострий рокото, м'ясистий халапеньо, пекучий, немов гість з пекла, пташиний перець, помірний піменто… Ви не повірите, але перцю існує щонайменше кількасот видів і щороку виводять нові сорти. Це просто мегапопулярний продукт! Цікавим є той факт, що найбільшу кількість видів перцю вирощують не у spicy* Таїланді і не у Кореї, відомою своєю пекельною кімчі (квашені овочі, найчастіше капуста, з великою кількістю червоного перцю) і не у гастрономічній Європі. Перцевим лідером є Мексика. Тут вирощують близько 140 видів перцю і всі вони знаходять місце на кухнях мексиканців. В Азії, до слова, використовують лише 3-4 види, у Європі - близько 40.
Перець набув такої слави, що на його честь часто називають - та усе! Гурт «Red Hot Chili Peppers» (дослівно - Червоні пекучі чилійські перці), автомобіль Porsh Cayenne (на честь каєнського перцю), радіостанція «Перець ФМ» - це далеко не повний перелік перцевих назв.
До речі, класичний у наших краях чорний і червоний перці - не родичі - вони належать до різних родин. :)
* spicy (спайсі , англ.) - пікантний, приправлений спеціями