Народження кіно. Випуск #12-1

      Кіно… Сьогодні ніхто не стане сперечатися, що це одне з найвеличніших мистецтв. Завдяки йому за дві години можна пережити ціле життя, перенестися в зовсім іншу епоху, і просто приємно провести час.

     Після винайдення способу карбування картинок (тобто фотографії) у 1826 році було абсолютно логічним почати шукати спосіб примусити ці картинки рухатись. Результат не примусив себе довго чекати. Вже у 1860-х роках були винайдені прилади, що дозволяли імітувати рух – ретельно підібрані картинки рухались зі швидкістю, яка дозволяла сприймати їх як кіно. Цей принцип був пізніше застосований в створенні анімаційних фільмів.

Огюст та Луї Люм`єр

     Традиційно прийнято вважати винахідниками кіно французьких братів Огюста та Луї Люм`єрів, які у 1895 році винайшли апарат синематограф та продемонстрували публіці перші документальні фільми, серед яких, явлена публіці 25 січня 1896 року, знаменита стрічка «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота» («L'Arrivée d'un train en gare de la Ciotat»). Явище мистецтва без звуку, що помістилось у 50 секунд, здійснило справжній фурор – перелякані рухомим зображення потягу, глядачі з жахом вибігали з кінозалу, боячись, що потяг їде прямо на них!     

    

Рекламний постер фільму «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота»

(Henri Brispot, 1895)

     Тут, одначе, слід згадати і про вітчизняні заслуги у кіно. Тимченко Йосип Андрійович, чиє ім’я нині мало кому відоме, фактично винайшов перший кіноапарат. А сталося це у 1893 році – за два роки до гучного винаходу братів Люм`єр. Більше того, у тому ж таки 1893 році в одеському готелі (Тимченко Й.А. народився та проживав у селі Окіп на Одещині) відбувся показ двох фільмів «Вершник» та «Метальник списа» - за два роки до створення «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота»! Таки як мало ми знаємо про власну країну!         

Оригінал кінострічки «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота»

       Загалом Йосип Тимченко був талановитим винахідником і створив багато цікавого, але якщо говорити про кіно, то виявляється, що братів Люм`єр випередив не лише наш співвітчизник, але і дехто Ед Майбрідж. Цей американський фотограф британського походження зняв свої коротенькі фільми, тривалістю в декілька секунд ще у 1877 році – майже на 20 років раніше, ніж «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота» оприлюднили брати Люм`єр. Більше того, у 1879 році Майбрідж винайшов зоопраксископ – прилад, що проектує рухомі картинки (схожі на сучасні gif-зображення), це був перший кінопроектор.     

Рухоме зображення віслюка, створене Е.Майбріджем за допомогою зоопраксископа, 1893

(George Eastman House Photography Collections, CC by-SA  2.5) 

        У ті далекі часи не було жодного монтажу та спецефектів – рухоме зображення саме по собі було дивом. Не було навіть звуку – перший звуковий фільм з’явився у 1900 році, однак у маси таке недешеве мистецтво вийшло лише у 1920-х роках. Першою повнометражною звуковою стрічкою став американський (ну звісно!) фільм «Співак джазу» («The Jazz Singer») 1927 року. Більше того, важко уявити, але глядачів спершу не приводили в захват рухомі зображення. Так пан Майбрідж був розчарований після того як глядачі без жодного ентузіазму сприйняли його перші кінофільми на чикагській виставці у 1893 році і… зовсім перестав знімати. Але, на щастя, кіно не зупинило свій переможний хід світом. Яке щастя, бо тепер це одне з найдивовижніших мистецтв, яким, втім, так просто насолодитись!           

За підготовку матеріалу висловлюємо подяку наступним статтям та джерелам:

Перше кіно у світі зняли на 16 років раніше за братів Люм`єр? – Українська Правда. Життя - https://life.pravda.com.ua/culture/2010/10/1/62115/; The world's first films – The Telegraph - https://www.telegraph.co.uk/culture/culturevideo/8035681/The-worlds-first-films.html; Відкрита багатомовна мережева енциклопедія «Вікіпедія» - https://uk.wikipedia.org/