Гора Московка. Випуск #3

       Кожна канівська гора варта окремої книги. На канівських горах творилася історія! Гора Московка разом з Дніпровою горою, на якій стоїть Успенський собор, становить основу старого міста. Історики сперечалися: де в минулі часи був центр міста – на Московці чи на Дніпровій горі? І дійшли висновку, що центрів у Каневі було два: один на Московці, а другий – на Дніпровій горі.                                      

Вид з гори Московки

       На горі Московці, як і на інших канівських горах, здавна були поселення людей. Тут були знайдені залишки трипільської культури, поселень бронзового віку, поселень часів Київської Русі. Свою нинішню назву – Московка – гора отримала завдяки візиту у канівський край у 1787 році російської імператриці Катерини ІІ, яка проїздом дісталася сюди на своєму кораблі разом зі свитою, щоб мати зустріч з польським королем Станіславом-Августом Понятовським.

"Відправлення Катерини ІІ з Канева у 1787 році"

Йоган Готліб Плеш, 1787

       З ним вона зустрілася на своєму судні, яке зупинилося прямо навпроти гори, яку тепер і називають Московкою. Відомо також, що на вершині гори тим же польським королем Станіславом-Августом була зведена дерев’яна колона висотою у 27 метрів. Вночі вона яскраво освітлювалася, а на вершині горів вензель імператриці. Кажуть, що був тут, трохи поодаль, на тодішній околиці міста, і королівський палац, де в очікуванні імператриці жив польський король. Є ще дещо цікаве. У той час, коли Станіслав-Август перебував у Каневі, воду до його палацу доставляли з криниці Альтанки, бо вода там була найкращою. Донині не збереглися ані колона, ані королівський палац, але криниця залишилася і тепер зветься Королівською.   

           "Вид з гори Московки на Дніпрову гору"

Г.П.Варрава, 1915 рік

Картина виставлена в експозиції музею "Канів від давнини до сучасності"

        До відвідин імператриці гора Московка у різні часи називалася Грецькою та Руською. В давнину на Московці розташовувалася церква Святої Ірини, та до наших днів вона не збереглася. Є дані, що стара назва Московки – Грецька – походить з тих часів, коли на горі було так зване «грецьке місто», яке утворилося тут у часи розквіту грецької цивілізації в Україні. Cтояла тут і кам’яна церква Святої Ірини, побудована після хрещення Русі у 988 році, та інші міські будівлі, оточені валом, залишки якого було видно ще у ХІХ столітті. Все це добро було знищено навалою татаро-монголів у 1240 році.                          

       Та як би там не було, гора й сьогодні не здає своїх позицій. Вона, як й інші канівські гори, створює унікальний ландшафт, від неї тягнеться історична забудова міста. А який живописний вид відкривається з її схилів! Це варто бачити!                

        Гора Московка знаходиться у самому центрі міста, тільки тепер замість колони для імператриці над нею, на щастя, розвівається жовто-блакитний прапор нашої держави.

Вид з гори Московки на старе місто

         Як дістатися:

       На ту частину вершини гори Московки, з якої відкривається чудовий панорамний вид, потрапити неважко. Перш за все треба знайти доріжку, яка починається прямо від Хитрого ринку, що в центрі міста, прямісінько під Московкою. Це ґрунтова, добре витоптана доріжка, яка піднімається вгору. Коли підніметеся, то йдучи далі, помітите інші доріжки, які розходяться у різні боки. Спробую пояснити, яка саме вам потрібна. Орієнтуйтеся на перші доріжки, які повертають праворуч. Не заглиблюйтесь сильно, йдучи по основній дорозі, бо потрапите до дачних будинків. Винагородою за сміливість буде неповторний краєвид з гори Московки. Звідси видно і старе місто, і Дніпро, і Успенський собор. Можна навіть уявити як все тут було у давнину…